Skip to content

Pénztérkép

Menu
  • Kezdőlap
  • Kapcsolat
Menu
cognac

A cognac előállítása és fajtái

Posted on 2024-08-22

A konyak, vagyis a sokak által cognac-ként ismert ital, egy különleges francia borpárlat, amely a franciaországi Cognac városáról kapta a nevét. Ez a nemes ital kizárólag ebben a régióban készülhet, az itt termett szőlőből, és szigorú előírásoknak kell megfelelnie a megnevezés használatához.

A cognac előállítása egy hosszadalmas és gondos folyamat, aminek során a bor kétszeres lepárláson esik át rézüstökben, majd évekig érlelik tölgyfahordókban. A konyakot hagyományosan négy fő szőlőfajtából készítik, amik közül a legfontosabb az Ugni Blanc. Ez a szőlőfajta magas savtartalmú és alacsony alkoholú bort ad, ami ideális alapanyag.

A lepárlás során keletkezett nyers párlatot, az úgynevezett „eau-de-vie”-t (élet vize), ezután tölgyfahordókban érlelik, ahol a fa tanninjai és aromái fokozatosan gazdagítják az italt. A konyak minőségének megjelölésére különböző kategóriákat használnak. A „VS” (Very Special) jelölésű cognac legalább két évig érlelődött, míg az „VSOP” (Very Superior Old Pale) esetében ez az idő legalább négy év. A legmagasabb kategóriájú konyakok, mint az „XO” (Extra Old) vagy „Napoleon”, legalább hat évig érlelődnek.

Legutóbbi bejegyzések

  • Modern elektromos sütő a Konyhanet Webáruházban
  • Keresőmarketing ügynökség: Sikeres online jelenlét titkai
  • Linképítés szerződés a Kanga Design SEO ügynökséggel
  • Mikroszkópos gyökérkezelés Budapest a MyDentnél
  • Vodka – az átlátszó tökéletesség titka

Kategóriák

  • Egyéb
  • Étel – Ital
  • Klíma
  • Szolgáltatás
  • Vásárlás
©2025 Pénztérkép | Design: Newspaperly WordPress Theme